Als je wel bezoekers ontvangt, maar je conversiepercentage niet is wat het zou moeten zijn, dan is dat waar CRO om de hoek komt kijken. Laten we eerst eens wat dieper ingaan op wat CRO betekent voor je webshop en daarna kijken naar de verschillende manieren om dit aan te pakken.
Conversion Rate Optimization (CRO) gaat over het aanmoedigen van jouw websitebezoekers om bepaalde 'acties' te voltooien (en te 'converteren'). In e-commerce is de ultieme actie meestal iets kopen. Maar er zijn ook andere conversies waar e-commerce managers naar kijken, zoals het invullen van een data-capture formulier, het inschrijven op een mailinglijst of het lid worden van het loyaliteitsprogramma (onder andere).
Natuurlijk gaat het erom meer online te kunnen verkopen of de mailinglijst van jouw merk uit te breiden. Maar het gaat er ook om geen geld te verspillen. Stel dat je marketingteam zijn campagnes perfect uitvoert en massa's mensen naar je website lokt. Klinkt goed, toch? Niet per se. Ondanks het feit dat dat verkeer doet wat je wilt, is het een beetje je geld over de balk smijten.
In plaats daarvan kijkt CRO naar het verkeer dat u al hebt en probeert daar meer uit te halen. Daar komt bij dat er ook een heleboel manieren zijn om dit te doen, waarvan sommige erg simpel zijn.
Data is de eerste stap. Kijk eerst eens rond in de analytics voordat je iets doet. Welke van je pagina's heeft de hoogste bounce rate? Welke pagina's hebben de beste conversie? Hoelang blijven gebruikers op de site? Bekijk wat werkt en wat niet werkt, zodat je voor jezelf een beeld creëert waar je je het beste op kunt focussen.
Klaar om alles te leren over wat je moet weten over CRO? Hier vind je onze tips...
Negeer de prestaties van de website niet
1) Zorg dat je pagina’s een snelle laadtijd hebben
Google heeft ontdekt dat een vertraging van slechts 1 seconde bij het laden van mobiele pagina's de conversie met wel 20% kan schelen. Als ze traag zijn, kunnen ze dodelijk zijn (en niet alleen op je conversie). Het optimaliseren van de afbeeldingsgrootte is snel en simpel en vereist geen technische vaardigheid.
2) Geef paginabezoekers een tunnelvisie
Elke nieuwe landingspagina moet de bezoeker stimuleren om één specifieke actie te ondernemen. Door te veel dingen op een pagina te zetten kan dit onduidelijk worden, wat de conversie schaadt.
3) Zet CTA’s boven de vouw
Als je optimale resultaten wilt moet je de CTA’s boven de vouw houden. Als je bezoekers moeten scrollen, wordt de conversie minder. Een handige tip is om dezelfde CTA boven en onderaan de pagina te herhalen om dit te verhelpen.
4) Kies voor een minimalistisch ontwerp
Hou je webdesign minimalistisch. Zo is het duidelijker waar het om gaat. Je wilt niet dat de bezoekers worden afgeleid. Minimalisme werkt niet voor iedereen, dus test het zeker!
Je kan ook proberen om een 1-koloms layout op je pagina's te hanteren. Studies tonen aan dat de overgang van een 2-koloms pagina naar een 1-koloms pagina de conversie kan verhogen.
5) Experimenteer met verschillende kleurencombinaties
Probeer verschillende kleurencombinaties uit op je landingspagina's om te zien welke de meeste conversies opleveren. Kleur is een krachtig middel. Zelfs kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben op de conversie.
6) Beveel gerelateerde producten en content aan
Een element dat je misschien onder de vouw hebt, zijn links naar gerelateerde producten of content. Niet noodzakelijk voor de CTA, maar een goede manier om cross-sells aan te moedigen.
7) Is alle informatie aanwezig om je producten tot hun recht te laten komen?
Functies? Mogelijke toepassingen? Levering? Kortingen? Nazorg? Zorg ervoor dat je echt alles vermeldt wat dit product/dienst hen zal opleveren. Bepaalde zaken zoals leveringsinfo moeten duidelijk zijn gedurende het hele klanttraject.
8) Besteed veel aandacht aan je headlines
Mensen lezen ongeveer 5 keer meer de kop dan de rest van de body copy. Dat zijn slechts 6-12 woorden, die tussen jou en een hoger conversiepercentage staan. Geef kopteksten de tijd die ze verdienen.
9) Alleen afbeeldingen van hoge kwaliteit (en van mensen!)
Gebruik alleen professionele foto's van goede kwaliteit in je webshop. Alles van mindere kwaliteit kan je imago en je conversie verlagen. Vermijd algemene stockfoto's waar je kunt. Gebruik foto's met blije, lachende mensen als onderwerp... die doen het vaak goed (en goede vibes verspreiden zich, Win-win!).
10) Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar een video…
Van screencasts en productvideo's tot mogelijkheden met influencers en interviews met stakeholders, video’s werken perfect als het gaat om het onderdompelen van je verkeer. Mensen gebruiken helpt ook om je merk menselijker te maken. Zorg ervoor dat je merkpersoonlijkheid in de opnames naar voren komt. Gebruik humor en verstand. Wees inspirerend.
11) Stem de leesbaarheid van je tekst af op die van je publiek
Als je schrijft, lees het dan hardop. Te onduidelijk? Te simpel voor wie je probeert te bereiken? Houd bij alles wat je schrijft rekening met de leesbaarheid van je publiek om afhakers te voorkomen.
12) Eén lead-magnet is misschien niet genoeg
Wie zegt dat je publiek allemaal naar hetzelfde verlangd? Sommigen zijn misschien niet geneigd om hun e-mailadres af te staan voor een gratis verzendcode, maar ze zullen het misschien wel aan je afstaan voor exclusieve toegang tot je lente/zomer sale.
Als je geen 2 verschillende lead-magnets op je site wilt, maar wel meerdere ideeën hebt, zet dan op zijn minst een A/B-getest formulier op om te zien met welke je moet werken.
13) Snijdt je tekst tot in perfectie
Woorden zijn geen uitzondering op de wet van minimalisme. Als je webteksten schrijft, werk dan samen met ontwerpers. Je uiteindelijke tekst moet zowel visueel aantrekkelijk als leesbaar zijn.
P.s. ontwerpers zouden kunnen zeggen dat het "te lang" is, zelfs als dat niet zo is (sorry, ontwerpers). Als je denkt dat het inkorten de betekenis zal beïnvloeden of dat de goede dingen eruit worden gehaald, kun je altijd verschillende lengtes uitproberen.
14) Kampioen van het voordeel
Alles wat hierboven gezegd is, is belangrijk, maar zorg ervoor dat je duidelijk bent over hoe je je product of dienst mensen daadwerkelijk zal helpen. Klanten willen weten wat ze eraan hebben.
15) Zorg voor een duidelijk waardevoorstel
De markt zit vol met alternatieven. Vertel je bezoekers wat er zo bijzonder is aan je merk en het product. Waarom zouden ze dit moeten kiezen, in tegenstelling tot dat van je concurrent?
16) Laat zien dat je sociaal bewijs hebt
Testimonials, reviews en ratings helpen allemaal om vertrouwen op te bouwen. Abonnees en sociale volgers doen dat ook (ervan uitgaande dat de aantallen sterk zijn). Geef sociaal bewijs duidelijk weer en plaats het op een strategische plek (probeer productpagina's en je landingspagina voor e-mail inschrijvingen, als je die hebt).
17) Zorg voor contactinformatie
En zorg ervoor dat het gemakkelijk en toegankelijk is. Dit geeft jouw verkeer vertrouwen in het kopen bij jou, zelfs als ze het niet nodig hebben om met je in contact te komen. Het hebben van een gelokaliseerd telefoonnummer of retouradres zal klanten de vertrouwensboost geven die ze nodig hebben om te kopen van een website die nieuw voor hen is.
18) Gebruik een chatprogramma (en gebruik het verstandig)
Nog beter? Wees er in real-time. Beantwoord vragen en hef zorgen op met live chat.
Zorg ervoor dat je chat-tool wordt gepusht op pagina's die het meeste presteren, zoals PDP's of promo-collecties.
Overweeg om een actie-gebaseerde pop-up te maken, bijvoorbeeld een live chat herinneringsbericht wanneer iemand meer dan 2 minuten op een productpagina is geweest.
19) Geef ze een garantie
Als je er nog geen hebt, kan het toevoegen van een no-questions-asked refund policy een goudmijn zijn. Sommige merken in sectoren die kwetsbaar zijn voor wardrobing zullen de slordigheden en wanordelijkheden niet willen, maar voor anderen kan de verkoopstijging de toename van retourzendingen meer dan goedmaken.
20) Zet een privacyverklaring onder opt-in formulieren
Dit is een mooie, eenvoudige oplossing. Een beetje geruststelling kan echt invloed hebben op de conversie van e-mail inschrijvingen. En als dat nog niet genoeg is, in veel landen is het nu wettelijk verplicht.
De kleine maar machtige oproep tot actie
21) De kunst van een CTA
Het is het element dat de deal sluit, dus het moet aantrekkingskracht hebben. Ten eerste, hou het bij buttons in plaats van links, vooral als je veel mobiel verkeer hebt. Deze zijn vaak makkelijker te herkennen (vooral op mobiel).
Maar dan... waar is het geplaatst? Welke vorm heeft het? Hoe groot is het? Welke kleur heeft het? De effectiviteit ervan zal waarschijnlijk variëren naarmate de ontwerpelementen veranderen. Speel ermee en ga het testen.
22) Maak de CTA-tekst magnetisch
Hetzelfde geldt voor de tekst. Het zou dit onderdeel kunnen zijn die je tegenwerkt, niet het ontwerp. En hoewel het te contextafhankelijk is om je de 'perfecte' zin te vertellen, kunnen we je wel een paar dingen vertellen die we in effectieve CTA's zien staan:
Speel hier wat mee en houd je Tone of voice in gedachten. Is jouw merk moedig? Wees dan gezaghebbend. Is het versterkend? Wees dan positief. Hengel uitgooien en laten zinken.
23) Laat CTA's in blogposts niet tot het einde wachten
Als je een blog hebt, is het een goede gewoonte om CTA's in je berichten op te nemen. Als je ze gewoon aan het eind laat staan, wordt het bijna een oefening in vakjes aankruisen. Probeer ze eerder in de tekst te plaatsen, als dit de leesbaarheid niet beïnvloedt.
Uit een onderzoek van Hubspot bleek dat CTA's aan het eind van een bericht 6% van de leads genereerden, vergeleken met 93% van de leads die uit ankerteksten kwamen die in het bericht stonden.
24) Laat goed presterende blog posts optimaliseren
Nog een punt op je blog: natuurlijk zullen sommige posts beter presteren dan andere. Heb je een post met veel verkeer, maar een laag conversiepercentage? Dat is een kans. Kijk er nog eens goed naar. Het kan iets voor de hand liggends zijn dat de conversies verhindert. Is de gepromote actie in lijn met het onderwerp van de blogpost? Zijn de CTA's duidelijk genoeg?
Klantervaring houdt niet op bij je website
25) Zorg dat je e-mails over afgebroken winkelwagens goed zijn
E-mail is het perfecte kanaal om potentieel verloren klanten terug te winnen. Gemiddeld wordt 75% van de winkelwagens verlaten, en dit percentage is nog hoger op mobiele telefoons, dus om zelfs maar een klein percentage van die klanten te redden is enorm. De algemene misvatting is dat je korting moet geven om e-mails over achtergelaten winkelwagentjes effectief te laten zijn.
Je kunt en moet verlaten-winkelwagen e-mails gebruiken om meer informatie aan uw potentiële klant te verstrekken, bijv. hen laten weten dat je gratis verzending aanbiedt, of vertellen dat ze kunnen betalen met een buy-now-pay-later-oplossing. Er zijn veel redenen voor het afhaken van klanten, dus het testen van de inhoud is belangrijk.
26) Voldoe aan de verwachtingen van je PPC bezoekers
Is de boodschap van je advertentie consistent met wat er op de landingspagina staat waarnaar hij verwijst? De advertentie moet het verkeer precies vertellen wat ze te zien krijgen, als ze doorklikken. Iets anders kan verwarring veroorzaken en ervoor zorgen dat ze gaan bouncen. Maak speciale landingspagina's voor PPC om het meeste uit je advertentie te halen.
27) Laat je niet overweldigen door de keuze
Heb je een enorme hoeveelheid SKU's in de aanbieding? Wees duidelijk over voor wie ze bedoeld zijn. Benadruk 'top-picks' of 'best verkopende producten' voor degenen die afgeschrikt worden door te veel opties. Landingspagina's in categorieën zijn ook geweldig voor actuele onderwerpen of seizoenen. Cadeau-kopers zullen je ook graag zien voor "cadeaus onder X prijs pagina's"!
28) Bezoekers gebounced? Tijd voor retargeting
Volg bezoekers op je website zodat je ze opnieuw kunt benaderen als ze weggaan, via slimme retargeting advertenties die opduiken op andere sites die ze bezoeken. Vooral effectief als je mensen retarget die op je top-converterende webpagina's zijn geweest. Laat jezelf niet in de steek bij de checkout!
29) Maak registreren-om-te-kopen optioneel
Een eenmalige 'guest checkout' in plaats van verplichte registratie betekent minder wegversperringen voor degenen die willen betalen. Dit kan echt helpen bij de sale conversies.
30) Houd registratie super eenvoudig
En voor degenen die zich wel registreren om te kopen: maak hun leven gemakkelijker. Hetzelfde geldt voor wie zich registreert voor je mailinglijst of een formulier invult.
Dit betekent in simpele taal, geen overbodige tekst, niet te veel 'eisen'. Genereer automatisch velden waar mogelijk. Gebruik aankruisvakjes waar je kunt. En onthoud: hoe meer velden, hoe meer verlaten winkelwagens/afvallers.
Als je meerdere velden moet behouden, probeer er dan enkele optioneel te maken of vraag de minder belangrijke info gewoon later.
31) Wees flexibel met betalingsmogelijkheden
Verschillende mensen hebben verschillende betalingsvoorkeuren. Ideal, Credit Card, Paypal, Betaal Later etc. Hoe meer flexibiliteit je geeft, hoe beter. Als je wilt dat meer mensen kopen, zorg dan voor meer betalingsvoorkeuren.
32) Denk op lange termijn met bonuskortingen voor volgende aankopen
Het gaat er niet alleen omdat ze deze keer klant worden. Het gaat ook om de volgende keer dat ze langskomen. 10% korting op de volgende bestelling' als bonuskorting bij de kassa zal hen alleen maar helpen om opnieuw te converteren.
33) Zoek feedback van klanten
Dit is de sleutel tot het verbeteren van de klantervaring... zelfs als het niet is wat je wilt horen! 80% van een steekproef die je vertelt dat je moet stoppen met het tonen van die verdomde pop-up, kan je aansporen om deze te veranderen of actiegericht te maken. Een verandering die conversies echt ten goede kan komen.
34) Analyseer klantreizen
Het is misschien tijdrovend, maar als je het bovenstaande combineert met een onafhankelijke analyse van je customer journeys, krijg je completere en nauwkeurigere gegevens.
Kijk naar alles, van het moment waarop ze zich voor het eerst bewust werden van je product of diensten, tot het moment waarop ze contact opnamen met de klantenservice, na de aankoop. Op basis hiervan kun je voorspellen hoe toekomstige klanten zich waarschijnlijk zullen gedragen, en kun je bruikbare inzichten creëren die helpen om hieromheen conversies te stimuleren.
35) Wat je ook doet, TEST
Het is duidelijk dat er veel tips en best-practices zijn. Maar helaas bestaat er geen 'one-size-fits-all'-aanpak als het op CRO aankomt. Cruciaal is dat je weet wat werkt voor jouw publiek, en wat past bij jouw merk.
Daarom is testen zo belangrijk. Wat je ook verandert, A of B, test het. Maak versies van dezelfde landingspagina of hetzelfde formulier en verander één variabele, of het nu de kleur, de copy, de incentive... noem maar op. A/B/C/D/E test het, als je wilt!
En test het met de juiste mensen. Organische bezoekers kunnen zich bijvoorbeeld anders gedragen dan bezoekers van betaalde advertenties.. Zorg ervoor dat gedragsverschillen worden weerspiegeld in je testparameters.
Gebruik de gegevens als leidraad voor je strategie en ga ermee aan de slag ... maar niet te lang. Onthoud dat wat nu werkt voor jou, niet noodzakelijkerwijs zal werken over 6 maanden. Dus als je ergens tevreden over bent, laat het dan een tijdje rusten en test het opnieuw.
Ja, de weg naar CRO gaat gepaard met een heleboel iteraties. Maar goed dat de resultaten het goed maken. Dus voor nu: Ga ervoor!
Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het aan de experts over. Neem contact op voor meer informatie.