migratie
5 min read

Migratie van Magento naar Shopify? Stappenplan (2024)

Migratie van Magento naar Shopify? Stappenplan (2024)
Written by
Jordy Sterk
Published on
December 16, 2023

Migratie van Magento naar Shopify? Houd hier rekening mee


Ben je van plan om van Magento naar Shopify te migreren, maar weet je niet wat voor resultaat je uiteindelijk kan behalen? Wij beschrijven waar je rekening mee moet houden. Je bent zich er waarschijnlijk van bewust dat een dergelijke cross-platform verschuiving jouw webshop aanzienlijk kan verbeteren, waardoor je een breder scala aan klanten kunt bereiken. Echter, het kan zijn dat je geconfronteerd wordt met een aantal verborgen risico’s die ervoor zorgen dat het project vertraging op loopt en dat de ontwikkelkosten zich blijven opstapelen.

Tijd om in paniek te raken? Newfive heeft alle kennis in huis om de Magento Shopify-migratie in goede banen te leiden. Wij nemen de frustraties weg, en brengen het risico tot op het minimum. 

Nu is het tijd om over te stappen naar een veiliger en sneller eCommerce platform. Laten we beginnen!

Inhoud:

 • Waarom zou je Shopify kiezen boven andere platformen, zoals Magento?
 • Hoe zit het met data migratie?
 • Hoe beginnen we met het project?
 • Hoe wij de webshop in Shopify voor jou ontwikkelen
 • Klaar om je nieuwe webshop in Shopify te lanceren?

Waarom zou je Shopify kiezen boven andere platformen, zoals Magento?

Het is lang geleden dat Magento werd beschouwd als de meest populaire eCommerce oplossing die een groot deel van de online webwinkels bediende. Gebrek aan technische ondersteuning, beveiligingsproblemen en verouderde functionaliteit hebben tal van webshops gedwongen te overwegen om te migreren naar meer gebruiksvriendelijke en betrouwbare SaaS webshop bouwers.

Shopify is een betrouwbare oplossing die je bedrijf laat opbloeien met effectieve functies en gebruiksgemak. Welke functies zijn dat? Wat is het verschil met Magento?

Laten we de twee platformen vergelijken en zien waarom Shopify een goede keuze is om naar te migreren.

Het komt vaak voor dat webshop eigenaren besluiten om hun shop over te zetten van het ene naar het andere CMS. De reden voor zo'n overstap kan verschillend zijn, omdat platforms verschillende voor- en nadelen hebben. Als je Magento 1 als platform gebruikt, is een van de grootste redenen om naar een ander platform over te stappen dat de ondersteuning ervan in de zomer van 2020 al is gestopt. 

Alle informatie over de beëindiging van Magento 1 ondersteuning is te lezen via de website van magento: https://magento.com/blog/magento-news/supporting-magento-1-through-june-2020

Wellicht heb je een migratie uitgesteld vanwege de pandemie die nog steeds speelt, een snelle migratie kan je geld gaan opleveren in de long-term. Een overweging naar Shopify is het zeker waard

Als je op zoek bent naar een minder technische oplossing die ervoor zorgt dat jij je vooral op kan focussen op de groei van je business, dan is het Shopify platform de juiste keuze. Met onze ondersteuning bouwen wij jouw Magento shop om tot een beveiligde Shopify shop die de potentie van je bedrijf eer aan doet en ervoor zorgt dat de omzet verhoogd kan worden zonder technische mankementen. 

Niemand zal ontkennen dat de overgang van Magento naar Shopify een complexe procedure is die een gedegen voorbereiding vereist. Newfive kan zorgen voor een betrouwbare Magento naar Shopify migratie voor jouw bedrijf! Wat als wij je kunnen vertellen dat de migratie binnen een paar maanden geregeld is, en jij trotse eigenaar bent van een schaalbare webshop met Shopify?

Het bepalen van het juiste CMS kan een behoorlijke uitdaging zijn. Als je nog meer wilt weten over de maatwerk mogelijkheden binnen Shopify bekijk dan de volgende pagina: https://www.newfive.nl/shopify-maatwerk 

Het is belangrijk om te vermelden dat een absoluut perfect CMS niet bestaat. Elk van hen heeft zijn sterke en zwakke punten, maar sommige springen er zeker uit met hun voordelen. Shopify heeft vele voordelen die het een van de beste eCommerce platforms maken. De voordelen zijn onder andere de volgende:

 • Gebruiksvriendelijk en eenvoudig webwinkel beheer

Het admin panel van Shopify is uiterst intuïtief. Je hebt geen kennis van coderen nodig of een uitgebreid inwerktraject om gebruik te maken van de beheeromgeving. Het is eenvoudig om nieuwe producten toe te voegen en collecties aan te maken. Je kunt vrijwel alles in je winkel beheren zonder problemen of verwarring.

 • Extra veilig en een gratis SSL-certificaat

Een ander voordeel van Shopify is het beveiligingsniveau. Shopify zorgt ervoor dat jouw webshop altijd veilig is, ze updaten dat voortdurend. Zonder dat je dat door hebt. Standaard wordt iedere website met gratis SSL-certificaat online gezet. 

 • Geoptimaliseerd voor mobiel en meer.

Shopify backend en frontend is geoptimaliseerd om ook met de mobiel te gebruiken. Op dit moment gebruikt minstens 50% van alle mensen hun mobiel om online te navigeren. Shopify is perfect aangepast om het ook met mobiel te gebruiken. Het uiteindelijke design dat wij opleveren is ook gebouwd met het mobile-first principe. 

 • Een out-of-the-box oplossing om ook op marktplaatsen te verkopen

Als je ook producten verkoopt op marktplaatsen, zoals Amazon, Bol, Facebook of Instagram, dan biedt Shopify een fijne ervaring. Shopify kan eenvoudig voorraad synchroniseren met een van de platformen. Deze feature zorgt ervoor dat je nog meer kan focussen op de groei van jouw business. 

 • Alle betaalmethodes mogelijk, waaronder iDeal!

Het hebben van voldoende betaalmogelijkheden voor je klanten is altijd een prioriteit. Gelukkig heeft Shopify een eigen betaalmodule. Je kunt zelf bepalen hoe de online betalingen op de site wilt ontvangen en dit is inclusief iDeal, PayPal, Apple Pay en Gpay. Het is ook mogelijk om een koppeling te maken met Mollie of Adyen. 

 • Enorme keuze aan apps in Shopify App Store

In sommige gevallen zijn de basis functies niet voldoende, gelukkig heeft Shopify een best-in-class app ecosysysteem. Wij houden hier rekening mee met de ontwikkeling en kunnen desnoods van te voren de app inbouwen voor een optimaal gebruik.

De app store van Shopify is hier te vinden: https://apps.shopify.com/


Hoe zit het met data migratie?

Er zijn genoeg tools op de markt die geautomatiseerd een Magento naar Shopify data migratie kunnen realiseren. Afhankelijk van wat er gemigreerd moet worden kiezen wij de juiste tool uit. Het kiezen van de juiste tool is namelijk niet altijd makkelijk en dezelfde keuze voor iedere shop.

Dat is afhankelijk van de omvang van de shop.

Waarom?

Apps die het mogelijk maken data van Magento naar Shopify te migreren, verplaatsen de gegevens in bulk in een enkel csv-bestand. Dit is perfect als je een klein bedrijf beheert. Echter als je een grote catalogus hebt met duizenden producten. Zal het importeren van Magento naar Shopify veranderen in ernstige problemen. En deze moeten dan handmatig opgelost worden, dat is niet wat je wilt! De problemen die zijn waarschijnlijk ontstaan door de fundamentele verschillen tussen Magento en Shopify.

Als je ervoor kiest om een speciale app te gebruiken voor een Magento naar Shopify switch, vraag je dan eerst af, kan het de omvang van het aantal producten aan, mijn eigen wensen, en de wens van de klant? Het is eenvoudig om binnen een paar uur alle data over te zetten, maar het zal je geen tijd besparen in de toekomst. All-in-one importers hebben nog steeds alle aandacht nodig.

Bij Newfive weten we zeker dat alleen een gepersonaliseerde aanpak van de datamigratie veel moeite kan besparen voor een webwinkel. We benaderen elk Magento-to-Shopify project individueel om een veilige, accurate en betrouwbare migratie van de gegevens te garanderen.

Er zijn een aantal betrouwbare diensten en apps die zorgen voor een automatische migratie. Wij maken gebruik van de volgende diensten:

 • https://litextension.com/  (Naast de site is er ook een app te vinden in de Shopify Store).
 • Cart2Cart https://www.shopping-cart-migration.com/ 
 • https://excelify.io/ 

Deze oplossingen kunnen precies zijn wat je nodig hebt. Ze zijn effectief en betrouwbaar. Voordeel is dat er geen programmeur aan te pas komt. Het hele proces is snel en kost niet veel moeite.

Voor grotere webshops, +10.000 producten, is het voor een aantal redenen niet geschikt. Simpelweg omdat het algoritme daar niet voor gemaakt is. We bespreken hieronder alle redenen wat er dan gebeurt.

Waarom kunnen migratie tools voor bugs zorgen?

Er zijn vele redenen waarom de automatische migratie voor jou misschien niet werkt en uw gegevens niet correct worden overgedragen. Hier zijn enkele van de meest voor de hand liggende redenen waarom deze oplossingen problemen kunnen veroorzaken:

 • De eerste reden is dat Shopify en Magento verschillende database structuren hebben. Hierdoor kan het automatisch importeren van gegevens mislukken en dit is vooral relevant als je standaard functies in magento hebt veranderd. Denk aan customfields voor producten. Niet iedere tool migreert deze velden mee, of migreert ze op de verkeerde manier mee.
 • Een andere reden is dat Shopify geen standaard subcategorieën heeft. Dit betekent dat alle categorieën één nest niveau hebben. Als jou Magento site subcategorieën heeft, kan dit een probleem worden bij het migreren naar Shopify met behulp van de automatische service. 
 • Ook is het belangrijk om de functionaliteit van de Magento site te beoordelen en hoe deze op Shopify gerealiseerd kan worden. De functies die beoordeeld moeten worden zijn onder andere filters, betaalmethodes, verschillende productvariaties, e-mail lijsten, een systeem van bonussen en coupons, en nog veel meer. 

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het migratieproces onvermijdelijk van invloed zal zijn op de ranking van jouw site. Daarom is het belangrijk alles goed geanalyseerd wordt voordat de migratie plaatsvindt om ervoor te zorgen dat de positie in de zoekresultaten hieronder niet zullen lijden.

Een aantal van de mogelijke uitdagingen waar we in dit stadium mee te maken kunnen krijgen:

 • Eerste uitdaging - wachtwoord van elke klant. We informeren onze klanten dat hun bestaande klanten hun wachtwoord zullen moeten wijzigen wanneer we de winkel migreren naar Shopify. Het hashing beleid van Shopify staat de migratie van klantaccounts niet toe, waardoor Shopify nieuwkomers gedwongen worden om nieuwe aan te maken. 
 • Tweede uitdaging - aangepaste bestelstatussen. Een van de verschillen tussen de twee platformen ligt in de werkwijze van de orderverwerking. Magento houdt zich bezig met aangepaste orderstatussen om orders te verwerken. Voor Shopify zijn aangepaste orderstatussen niet van toepassing. We moeten een andere structuur implementeren om aangepaste orderstatussen te vervangen op Shopify. Een van de mogelijke oplossingen voor dit probleem is het vervangen van Magento maatwerk order statussen door order tags op Shopify.

Dit gebeurt omdat de twee platformen verschillende structuren hebben die de backend vormen. Magento is een volledig op maat gemaakt platform, in tegenstelling tot Shopify, waar kant-en-klare oplossingen worden gebruikt als bouwstenen. We hebben te maken met verschillende structuren op Shopify en Magento bij het verplaatsen van de data.

Elke data migreren van Magento naar Shopify?

We beginnen met het bestuderen van alle gegevens die mogelijk naar Shopify kunnen worden gemigreerd. Dit is vooral cruciaal voor grote winkels waar configureerbare producten in de duizenden lopen. Ons doel is om elk aspect van de Magento winkel te bestuderen om een foutloze migratie naar Shopify mogelijk te maken.

Door de verschillen tussen de twee platformen en de eisen die onze klanten stellen, pakken we de uitdagingen aan die zich in elk afzonderlijk geval kunnen voordoen. Wij zorgen echter voor een betrouwbare migratie van de essentiële bedrijfsgegevens. Wat houdt dit in?

Welke gegevens we gaan verplaatsen:


Migratie data mogelijkheden


Producten

Ons doel is om de structuur van de site zo veel mogelijk te bewaren. Hetzelfde geldt voor de structuur van elke productpagina. Het is belangrijk om URL's, meta-tags, beschrijvingen, variaties, foto's, SKU en reviews over te dragen. Deze moeten allemaal worden overgezet zodat de site zijn ranking in de zoekresultaten niet verliest. 

Collecties

Een goede overdracht van de categorieën heeft ook invloed op de ranking in de zoekresultaten. Wij zorgen voor het correct verplaatsen van URL's, meta-tags en categorieën beschrijvingen (teksten) naar het nieuwe platform.

Bestellingen

Als je order statistieken bijhoudt in het administratie paneel en je hebt deze informatie nodig voor toekomstige referentie, dan kunnen wij alle voltooide orders tijdens de migratie overzetten.

Kortingscodes

Hetzelfde geldt voor de kortingscodes. Wellicht is er net een kortingscode verstuurd die beschikbaar was op magento, deze moet ook beschikbaar blijven in Shopify.

Klanten

Alle accounts kunnen gemigreerd worden naar Shopify via een registratie link, dit is een Shopify Plus feature. 

Recensies, blog berichten, etc.

Zeer waarschijnlijk heeft de huidige site een blog gedeelte. Alle berichten en eventuele opmerkingen plaatsen wij terug op de Shopify site.

Redirects

Eventuele omleidingen die op de oude site stonden worden ook meegenomen in de migratie. Evenals de nieuwe Shopify structuur. Zodat dit niet ten koste gaat van de ranking.

Downloadbare bestanden, video's, enz.


Data migratie Magento naar Shopify laten uitbesteden.

Gemakkelijke gegevensmigratie

Na een zorgvuldig onderzoek naar de wensen van de klant starten we de datamigratie naar Shopify. Voordat we het proces kunnen starten, beoordelen we de webwinkel vanuit verschillende invalshoeken. 

Allereerst analyseren we zorgvuldig de structuur van uw site:

 • Nesting niveaus van categorieën
 • Hoe de URL van elke productpagina wordt gevormd
 • Vorming van de servicepagina's URL's, zoals Betaling en Verzending, Privacybeleid, FAQ en anderen 
 • Blog Pagina's
 • Landing Pagina's

Dit is belangrijk om de structuur zoveel mogelijk te behouden. Als dit om technische redenen niet mogelijk is, stellen we 301 redirects in. Deze aanpak stelt ons in staat om de positie van uw site in de Google-zoekresultaten op te slaan. 

Ten tweede zorgen we dat de functionaliteit van de site gelijk blijft. Bestaande functies op de site kunnen zijn:

 • Filters
 • Snel bekijken en bestellen
 • Snel bestellen
 • Diverse pop-ups met advertenties en speciale aanbiedingen
 • Staffelkortingen
 • Promo codes voor trouwe klanten, etc.

Ons uiteindelijke doel is om het migratieproces zo comfortabel en stressvrij mogelijk te maken voor een klant. We willen er zeker van zijn dat jouw online winkel een maximale winst oplevert en probleemloos blijft werken. Om dit doel te bereiken, kiezen we de meest geschikte apps in de Shopify store op basis van de functionaliteit van uw site. Of onze developers ontwikkelen specifieke apps op basis van jouw wensen. Vervolgens starten we met de datamigratie naar Shopify.

Hoeveel kost een data migratie van magento naar Shopify?

Neem contact met ons op voor meer informatie en een schatting van de prijs voor het overzetten van Magento naar Shopify.

Plan een intake gesprek in


Zo ontwikkelen wij de webshop in Shopify voor jou.

Als Shopify-nieuwkomer is het mogelijk dat je niet weet wat je van het nieuwe platform voor jouw bedrijf kunt verwachten. Wij zullen de mogelijke problemen die veroorzaakt worden door de verschillende architecturen van Magento en Shopify oplossen om een snelle overstap te garanderen. De nieuwe functionaliteiten van de Shopify site zijn snel uit te rollen met de juiste setup en een gepersonaliseerde aanpak.

Wat wij doen voor jouw nieuwe webshop

1. We configureren het thema

Shopify bevat gratis en betaalde thema's, wellicht heb je er al eentje uitgezocht. We zullen rekening houden met jouw voorkeuren, en het Shopify thema dat je hebt gekozen aanpassen aan de behoeften van jouw bedrijf. 

Als je van plan bent om de site over te brengen van Magento naar Shopify, kun je het ontwerp van uw online shop wijzigen of verbeteren. 

Newfive heeft een eigen maatwerk thema ontwikkeld die alle conversie boosters al heeft ingebouwd. Door jaren ervaring in de e-commerce hebben we een thema dat niet alleen goed eruit ziet, hij zal ook extreem goed scoren in snelheid. Dit is een steeds belangrijker, al dan niet een van de belangrijkste, onderdeel die in orde moet zijn.

2. Implementatie van third-party services

Als je eerder gebruik hebt gemaakt van third-party integraties op Magento, is het mogelijk om deze ook op Shopify te implementeren. Diensten van derden zijn onder te verdelen in:

 • Marketing en analyse
 • ERP
 • Bedrijfsmanagement (boekhouding, enz.)
 • Fulfillment management

De meeste tools hebben inmiddels wel een integratie mogelijkheid met Shopify, mocht dat niet het geval zijn kunnen we dit ook als maatwerk oplossing leveren.

Behoud de functionaliteit van Magento in Shopify

Had jouw magento webshop de mogelijkheid om abonnementen aan te bieden? Sinds dit jaar zit dit ook in Shopify als native functie! Hierdoor kan jij nog steeds je abonnementen via de webshop aanbieden zoals gewend.

We integreren Apps direct in het Thema

Kies een lijst met apps die je op nieuwe webshop wil gaan gebruiken. Per klant bekijken we individueel wat zinvol is om te implementeren. Wij ontnemen de zorgen en richten alles in van betaalmethode tot reviews.

Wij zorgen dat de webshop klaar is om live te gaan

Na de overgang van Magento en het opzetten van de functionaliteit van een nieuwe Shopify winkel, zijn we klaar om de nieuwe webshop met jou een groot succes te maken. Geen zorgen meer dat je webshop het verkeer niet meer aan kan. Alle urls worden perfect omgeleid naar de nieuwe structuur. 

Wij bieden operationele ondersteuning

Natuurlijk zijn we er om al je vragen te beantwoorden en de mogelijke support te bieden wanneer dat nodig is. Shopify kan je ook altijd bereiken voor vragen over het systeem.

Snelle migratie van Magento naar Shopify

Wij zijn ervan overtuigd dat een soepele overgang van Magento naar Shopify mogelijk is, ondanks alle uitdagingen die zich kunnen voordoen! Afhankelijk van de wensen kan de migratie tussen twee weken en enkele maanden duren.

Wij beoordelen de mogelijke tijdsbestekken van elk project en staan klaar om elk uur van het ontwikkelingswerk individueel te verantwoorden. Team Newfive heeft een grote expertise in vele verschillende aspecten van de ontwikkeling van eCommerce. 

Migreer webshop van Magento naar Shopify met Newfive Shopify experts.

Wij geloven in een stressvrije transitie van Magento naar Shopify. Ondanks alle uitdagingen hebben wij de ervaring om het binnen tijdsbestek op te leveren. Groei mee met de toekomst en bouw aan je bedrijf in plaats van aan ouderwetse techniek. 


Newfive Insights

Wil je op de hoogte blijven van wat er in de sector gebeurt? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en laat de updates naar je toe komen.

Door je in te schrijven gaat je akkoord met ons Privacybeleid.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het aan de experts over. Neem contact op voor meer informatie.